Szparagi

 SEZON NA SZPARAGI OTWARTY !!!

 

Sezon na szparagi trwa zazwyczaj od marca do końca czerwca. Szparagi zielone są cienkie i miękkie, a ich smak jest bardzo wyrazisty, z kolei szparagi białe mają łagodniejszy smak, ale są twardsze. Ugotowane szparagi można podawać do sałatek, makaronów, pizzy, jajecznicy, jajek sadzonych i omletów. Stanowią smaczny dodatek do mięs i ryb. Pyszne są też zupy ze szparagów.

 

POLECAMY MENU SZPARAGOWE

 

 

Krem ze szparagów                                                                      10 zł

Aksamitny krem ze świeżych szparagów, podany z chipsem z boczku.

 

Tagliatelle ze szparagami                                                         22 zł

Makaron w sosie śmietankowo – pomidorowym ze szparagami

i pomidorami koktajlowymi oprószony parmezanem.

 

Filet z kurczaka ze szparagami                                               27 zł

Filet z kurczaka zapiekany ze szparagami, szynką prosciutto, pomidorami

koktajlowymi i parmezanem, podany z toskańskimi ziemniakami

Szparagi